Siirry pääsisältöön

Taustaa


Susadan-shelttien taustaa...

Susadan sheltit kasvavat pohjoisessa Suomessa, Oulussa. Kennelnimemme Susadan rekisteröitiin Ainin nimiin vuonna 2000. Haimme ensisijaisesti nimeä Yaper, mutta se oli jo käytössä jossain päin maailmaa. Nimi Susadan oli varasijalla ja sen takana ovat ensimmäinen shelttimme Susan ja bichon frisemme Ada. 10 vuotta myöhemmin, vuonna 2010, lisättiin Tiinan nimi kasvattajaksi, mutta kasvattaminen on ollut alusta asti yhteinen harrastuksemme. Olemme äiti ja tytär ja lisäksi meillä on tukena laaja tukijoukko, jota ilman emme olisi näin kauan pystyneet koiria kasvattamaan. 

Susadan-shelttien tarina alkoi vuonna 1998, kun ensimmäinen shelttimme Fi Mva Managerin Susan muutti meille asumaan. Susan oli puolivuotias, kennelissä kasvanut, täysin sosiaalistumaton koiranalku. Teimme valtavasti töitä Susanin kanssa ja jos sen aran ja säikyn koiran alla ei olisi ollut niin hieno persoona, tuskin olisimme shetlanninlammaskoirista rotuna innostuneet. Susanista kasvoi ajan saatossa hienoluonteinen koira, joka menestyi myös näyttelyissä ihan eläkepäiviin asti. Susanista saimme kolme pentuetta, mutta linja osoittautui elinvoimaltaan heikoksi(pentuekuolemia, synnytysongelmia, heikkoa sukupuoliviettiä) ja tänä päivänä meillä ei ole enää Susanin linjaa kasvatustyössämme. Susanilla on yksi muotovaliojälkeläinen Fi Mva Susadan David Beckham. Roope oli myös vuonna 2012 Vuoden Veteraaniuros. Susanin tytär Hani (Susadan Dasha-Darysha) on sertivoittaja ja Dash' ing kennelin kantanarttu ja mm. kauniin Dashing Leading Lady:n takana.  Susan eli varsin terveen ja pitkän elämän ja kuoli "saappaat jalassa" kotipihallamme 31.3.2011 13 vuoden ja 7 kuukauden ikäisenä. 

Toinen kantanarttumme oli Fi Mva Sound´s Morning Cloud "Nana". Nana oli mustavoittoinen, hyvin rakentunut blue merle ja hyvin elinvoimainen koira. Nana teki meille viisi pentuetta. Siihen aikaan ymmärrys kasvattamisesta oli meillä vähän toisenlaista, nykyään emme enää teettäisi yhdelläkään nartulla niin montaa pentuetta. Mutta onnea meillä oli kuitenkin mukana, sillä Nanan jälkeläisistä meillä on jatkoa vain viimeisestä pentueesta. 

Ensimmäisestä pentueesta myimme kaikki pennut, Susadan Enticing Blues on jatkanut sukua Halivaaran kennelissä. Toisesta pentueesta Susadan Hurvitellen "Alma" teki pennut sekä meille että Minitiimin kenneliin. Pennut olivat varsin kauniita ja mukavan luonteisia, mutta Alma periytti voimakkaasti sydämen sivuääniä ja emme halunneet jatkaa sitä sukua. Alman tytär Susadan Mina Mystica on Mystica Line-kennelin yksi kantanarttu. Mina on tehnyt myös meille yhden pentueen, mutta emme ole jatkaneet sitä sukua mm. peitsihampaiden vuoksi. Minan tytär Susadan Ranya Rimini on jatkanut sukua Tulitopaasin kennelissä. 

Nanan kolmannesta ja neljännestä pentueesta ei jäänyt jatkoon mitään. Viimeisestä pentueesta saimme kuitenkin viisi elinvoimaista pentua. Fi Mva Susadan Pharos Pomac ja Susadan Prada Pinia jatkavat sukua yhä meidän nykyisissä koirissamme. Nanan viimeisestä pentueesta on myös ensimmäinen Susadan agilityvalio, Fi Ava & Ava-H Susadan Priam Pheonix. Fi Mva Susadan Pharos Pomac on isä mm. Fi & By Mva Susadan Wannabeelle, Fi Mva Susadan Windhavenille, Pohj Mva Kråkeslottets Mr Cadillacille ja sertivoittajille Kråkeslottets Miss Lexus ja Astanjan Magicgirl. Susadan Prada Pinia on tehnyt kaksi pentuetta, joista ensimmäisestä Fi Mva Susadan Titania on niin ikään tehnyt kaksi pentuetta, joista Susadan Zoom Zoom jatkaa sukua Dash'ing kennelissä. Susadan Prada Pinian toisesta pentueesta meillä on jatkoa Fi Mva Susadan Xerox:n ja Xia:n kautta. Fi Mva Susadan Amber Queen on Susadan Xeroxin tytär.

Kolmas ja neljäs kantanarttumme tulevat Kanadasta, Grandgables kennelistä, jossa Tiina oli vuonna 2008 "kenneltyttönä" syksyn ajan. Emme varsinaisesti ole jenkkilinjan suuria ystäviä, mutta halusimme koiriimme muutamia ominaisuuksia, joita perinteisessä brittityypissä ei juuri löydy. Molemmat kanadantuontimme ovat osoittautuneet hyviksi periyttäjiksi. Fi & Ca Mva Grandgables Carnan´s Hush Hush on tehnyt meille kolme pentuetta, joista mm. ensimmäinen C.I.B. Susadan Ylva ja sert ja Cacib voittaja Susadan Yavier sekä Fi Mva Susadan Euphoria. 

Grandgables Feather Duster on tehnyt meille kaksi pentuetta, joista ensimmäisestä Susadan Pharos Pomacin kanssa Fi & By Mva Susadan Wannabee ja Fi Mva Susadan Windhaven. Grandgables Feather Dusterin toisesta pentueesta syntyi mm. Fi Mva Susadan Amber Queen.

Näiden neljän kantanartun lisäksi meillä on ollut vierassukuisia narttuja sijoituksessa, mutta emme ole käyttäneet niitä jalostukseen lähinnä terveydellisten puutteiden vuoksi. 




Ajatuksia kasvattamisesta...

Koirien kasvattamisesta ei ikinä opi kaikkea. Kantapään kautta olemme oppineet muutamia asioita, joiden perusteella teemme tänä päivänä jalostusvalintoja. 

*Vaikka kasvatammekin rotukoiria, joiden jalostusta ohjaa rotumääritelmä, luonne ja terveys ovat aina etusijalla jalostusvalintoja tehtäessä.

* Kaikkien koirien ei tarvitse lisääntyä. Jalostusmateriaalia on hyvä olla riittävästi, jotta karsintaa raskii tehdä heppoisimmilla perusteilla. Jos linjan jatkuminen on kiinni yhdestä koirasta, houkutus käyttää vikaistakin koiraa on suurempi vrs. tilanne, jossa valittavana on kaksi saman sukuista koiraa, joilla jatkaa. Pyrkimyksenämme on jättää pentueista aina useampi pentu joko itselle tai sijoitukseen, jotta jatkojalostuksessa on enemmän valinnanvaraa. Vain pentueen parhaalla kannattaa jatkaa sukua, JOS se on riittävän hyvä koira. 

* Elinvoimaa tulee vaalia. Elinvoima käsittää sekä luonteen että terveyden. Jalostuskoiran tulee olla onnellinen koira ja sillä tulee olla kyky ja halu lisääntyä. 

*  Pyrimme käyttämään vain aikuisia koiria jalostukseen. Alle 2-vuotias koira on useimmiten liian nuori. 

* Mikäli nartulla on ollut jo 2 pentuetta, tulee tarkkaan harkita, ovatko jälkeläiset olleet niin hyviä, että narttu kannattaa pennuttaa vielä uudelleen. 

* Pyrimme välttämään urosten liikakäyttöä. Emme suosi "muotiuroksia", valitsemme mieluummin vähemmän kauniin uroksen, jolla ei ennestään ole kymmeniä pentueita. 

* Emme suvaitse luustovikoja. Valitsemme jalostukseen terveluustoiset ja hyvähampaiset koirat. Hammaspuutokset, purentaviat ja luustosairaudet kulkevat käsi kädessä. Mitään vikoja ei 100% varmuudella voi välttää, mutta emme halua tietoisesti niitä kasvattaa. 

* Selkäsairauksien suhteen olemme ottaneet kannan, että emme tällä tiedolla ala rutiinisti kuvaamaan koko koirakantaamme. Selästään oireilevat koirat kuvautamme(oireena voi olla esim. peitsaaminen, lihasjumit jne.)  ja lonkkakuvauksen yhteydessä luottoeläinlääkärimme katsoo, onko lonkkakuvauksen perustella syytä epäillä nikamamuutoksia selässä. Selkeät nikamapoikkeamat näkyvät kyllä lonkkakuvassa siltä osin, kun selkärankaa kuvassa näkyy. Shelttien selkätilanne on varsin hyvä, emmekä näe perustetta kuvata rutiinisti kaikkia koiria. Agilityä harrastavat kasvattimme suosittelemme jatkossa selkäkuvaamaan, siinä lajissa koiran fysiikka joutuu kovalle koetukselle. 

* Emme käytä huonomahaisia koiria jalostukseen. Taustalla voi olla mm. allergioita ja yliherkkyyksiä, autoimmuunisairauksia, joita ei tule lisätä tieten tahtoen.

* Ultraamme kaikki yli 5-vuotiaat koirat sapen mukoseelen varalta ja pyrimme käyttämään jalostukseen uroksia, jotka myös on tutkittu sapen suhteen terveeksi luotettavalla menetelmällä. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sheltin turkinhoidosta

Facebookin shelttiryhmä on taas joka keväiseen tapaan täynnä keskusteluja sheltin turkin hoidosta. Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan näin kasvattajan näkökulmasta asiasta, joka tuntuu herättävän tunteita uskomattoman paljon.  Tässä Max, 2-vuotias uros, jonka turkki pysyy kunnossa kohtalaisen pienellä vaivalla. Shetlanninlammaskoira on rotumääritelmän mukaan "pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira, joka ei saa olla kömpelö eikä karkea". Näillä sanoilla alkaa meidän rodun kasvattajien "aapinen". Rotumääritelmän mukaan sheltti on pitkäkarvainen koira ja se tulee jokaisen shelttiä harkitsevan ymmärtää. Rotumääritelmä kuvaa sheltin turkkia seuraavasti: "Karva: Kaksinkertainen karvapeite; peitinkarva pitkää, laadultaan karheaa ja suoraa, pohjavilla lyhyttä, pehmeää ja tiivistä. Kaulus erittäin runsas, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Karvapeittee

Asiaa sappirakon mukoseelesta

Tärkeää asiaa sapesta kasvatinomistajille ja muillekin! Luethan ajatuksella.    Shelttiä on pidetty vuosikymmenet perusterveenä rotuna, jonka keskimääräinen elinikä on pitkälle toistakymmentä vuotta. Nyt viime vuosina on havahduttu kuitenkin siihen, että rodun mainetta perusterveenä pitkäikäisenä koirana uhkaa sairaus nimeltä sappirakon mukoseele(mucocele). Mukoseeleen on sairastunut viime vuosina suuri määrä shelttejä ja kirjallisuudessa shetlanninlammaskoira mainitaan tyypillisenä mukoseeleen sairastuvana rot una. Sairaudessa koiran sappeen kertyy tiivistynyttä sappinestettä ja/tai limaista sappieritettä, mikä voi johtaa sappiteiden tukkeutumiseen tai jopa sappirakon repeytymiseen. Oireet ovat usein epämääräisiä: - Oksentelua - Ripulointia - “Tyhjän mahan oksentelua, yökkimistä” - Väsyneisyys - Syömättömyys - Lisääntynyt juominen - Lisääntynyt virtsaaminen - Närästys (voi ilmetä huulten toistuvana lipomisena, maiskutteluna, pintojen nuolemisena jne.) - Tai k

Meillä on pentuja ❤️

 3.6.2022 syntyi Susadan V2-pentue, kun Kaja synnytti tricolour pojan, kaksi soopelipoikaa ja tricolourtytön. Synnytys meni hienosti ja kaikki 5 voivat hyvin. Toivotaan, että vahva elämänlanka kantaa kaikilla. ❤️ Pentueen emä on Danan tyttö Kaja (Primemind Diotima), jolla on todella hyvä hermorakenne. Kaja on energinen ja aika säpäkkä narttu, yksi parasluonteisimmista jalostusnartuistamme. Valitsin sille uroksen, joka on avoin, tasapainoinen ja itsevarma koira. Santeri (Ch Gwenda Easy Lover) on myös jättänyt hyvää luonnetta jälkeläisilleen. Terveyden suhteen tässä yhdistelmässä ei ole tietoisesti kerrattu samoja riskejä ja yhdistelmän sukusiitosprosentti on alhainen . Molemmat vanhemmat ovat luonnollisesti itse perusterveitä koiria. Kajalla kuuluu lievä sivuääni, mutta sydän on ultrattu terveeksi (näin toimimme aina, jos sivuäänilöydöksiä on). Molemmat vanhemmat ovat kivasti rakentuneita ja toivon pentujen perivän terveen, paimenkoiran anatomian vanhemmiltaan. Innolla odotan, millaisia