Siirry pääsisältöön

Miksi ostaa rekisteröity koiranpentu?

Kevät on koiranpentujen myynnin sesonkiaikaa. Ei sillä, shetlanninlammaskoira on rotuna niin suosittu, että kaikentasoiset pennut menevät kyllä kaupaksi mihin aikaan vuodesta tahansa. Kysynnän ja tarjonnan ollessa epätasapainossa markkinoilla on paljon myös paperittomia pentuja ja jopa sekarotuisia pentuja myydään shetlanninlammaskoiran nimellä. On helppo ymmärtää, että koirakuumeen ollessa kova, ihminen hankkii pennun melkein "hinnalla millä hyvänsä".  Moni kotikoiraa etsivä ajattelee, ettei sillä ole väliä, onko koira rekisteröity vai ei, "kun ei kuitenkaan käydä näyttelyissä". 

Koiran rekisteripaperilla on kuitenkin muutakin merkitystä, kuin vain näyttelykelpoisuus. Suomen kennelliittoon rekisteröity pentu on ensinnäkin suurella varmuudella puhdasrotuinen. Rekisteripaperi on myös tunnustus siitä, että koiran kasvattaja on toiminut kennelliiton sääntöjen mukaisesti. Mikäli kasvattaja rikkoo sääntöjä, esimerkiksi pennuttamalla narttujaan liian tiheästi, kennelliitto voi asettaa kasvattajan rekisteröintikieltoon ja tämä voi olla yksi syy, miksi pentuetta ei ole voitu rekisteröidä. Taustalla voi olla myös eläinsuojelullisia rikkomuksia, minkä vuoksi kasvattajan pentueita ei rekisteröidä kennelliittoon. 

Kennelliitolla on vaatimuksia pentueen vanhempien terveyden suhteen. Shetlanninlammaskoiralla tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat tulee silmätarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Tällä pyritään estämään rodussa esiintyvän, sokeuttavan silmäsairauden leviämistä. Pentueen vanhempien lonkat tulee myös röntgenkuvata virallisesti, jotta lonkkaniveldysplasia ei yleistyisi rodussa. Näitä kumpaakaan sairautta ei useimmiten pysty näkemään päälle päin, vaan niiden toteaminen vaatii (kalliit) eläinlääkärin tutkimukset. Kennelliiton koirarekisteröintiohje asettaa myös rajoja sille, minkä ikäisenä ja kuinka usein koiraa saa käyttää jalostukseen, se kieltää käyttämästä kivesvikaisia uroksia jalostukseen ja kieltää tekemästä sellaisia väriyhdistelmiä, jotka saattavat jättää kuuroja/sokeita pentuja. Koirarekisteriohje on laaja ja yksityiskohtainen kokonaisuus, enkä lähde sitä tässä enempää avaamaan, mutta jokainen vastuullinen kasvattaja tuntee sen ja myös noudattaa sitä pentuja teettäessään. 

Kennelliiton vaatimusten lisäksi vastuullinen kasvattaja noudattaa myös rotuyhdistyksen jalostustoimikunnan asettamia ohjeita pentujen vanhempia valitessaan. Jalostusohjeeseen voi käydä tutustumassa shetlanninlammaskoirayhdistyksen nettisivuilla. 

Rekisteröimättömän pentueen kasvattaja on kaikkien näiden vaatimusten ulkopuolella.

Suosittelen siis vielä kerran miettimään, tarvitseeko lemmikkisi rekisteripapereita vai ei. Jos päädyt kuitenkin hankkimaan paperittoman koiran, muista, ettei sen hinta voi olla lähelläkään samaa kuin rotukoiran. Rekisteröimättömien koirien kasvattaminen on vaan todella paljon halvempaa kuin rotukoirien.  

Tämä teksti ei ole mikään Susadan-pentujen myyntipuhe.
Meillä ei ole pentuja myytävänä tällä hetkellä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sheltin turkinhoidosta

Facebookin shelttiryhmä on taas joka keväiseen tapaan täynnä keskusteluja sheltin turkin hoidosta. Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan näin kasvattajan näkökulmasta asiasta, joka tuntuu herättävän tunteita uskomattoman paljon.  Tässä Max, 2-vuotias uros, jonka turkki pysyy kunnossa kohtalaisen pienellä vaivalla. Shetlanninlammaskoira on rotumääritelmän mukaan "pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira, joka ei saa olla kömpelö eikä karkea". Näillä sanoilla alkaa meidän rodun kasvattajien "aapinen". Rotumääritelmän mukaan sheltti on pitkäkarvainen koira ja se tulee jokaisen shelttiä harkitsevan ymmärtää. Rotumääritelmä kuvaa sheltin turkkia seuraavasti: "Karva: Kaksinkertainen karvapeite; peitinkarva pitkää, laadultaan karheaa ja suoraa, pohjavilla lyhyttä, pehmeää ja tiivistä. Kaulus erittäin runsas, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Karvapeittee

Asiaa sappirakon mukoseelesta

Tärkeää asiaa sapesta kasvatinomistajille ja muillekin! Luethan ajatuksella.    Shelttiä on pidetty vuosikymmenet perusterveenä rotuna, jonka keskimääräinen elinikä on pitkälle toistakymmentä vuotta. Nyt viime vuosina on havahduttu kuitenkin siihen, että rodun mainetta perusterveenä pitkäikäisenä koirana uhkaa sairaus nimeltä sappirakon mukoseele(mucocele). Mukoseeleen on sairastunut viime vuosina suuri määrä shelttejä ja kirjallisuudessa shetlanninlammaskoira mainitaan tyypillisenä mukoseeleen sairastuvana rot una. Sairaudessa koiran sappeen kertyy tiivistynyttä sappinestettä ja/tai limaista sappieritettä, mikä voi johtaa sappiteiden tukkeutumiseen tai jopa sappirakon repeytymiseen. Oireet ovat usein epämääräisiä: - Oksentelua - Ripulointia - “Tyhjän mahan oksentelua, yökkimistä” - Väsyneisyys - Syömättömyys - Lisääntynyt juominen - Lisääntynyt virtsaaminen - Närästys (voi ilmetä huulten toistuvana lipomisena, maiskutteluna, pintojen nuolemisena jne.) - Tai k

Meillä on pentuja ❤️

 3.6.2022 syntyi Susadan V2-pentue, kun Kaja synnytti tricolour pojan, kaksi soopelipoikaa ja tricolourtytön. Synnytys meni hienosti ja kaikki 5 voivat hyvin. Toivotaan, että vahva elämänlanka kantaa kaikilla. ❤️ Pentueen emä on Danan tyttö Kaja (Primemind Diotima), jolla on todella hyvä hermorakenne. Kaja on energinen ja aika säpäkkä narttu, yksi parasluonteisimmista jalostusnartuistamme. Valitsin sille uroksen, joka on avoin, tasapainoinen ja itsevarma koira. Santeri (Ch Gwenda Easy Lover) on myös jättänyt hyvää luonnetta jälkeläisilleen. Terveyden suhteen tässä yhdistelmässä ei ole tietoisesti kerrattu samoja riskejä ja yhdistelmän sukusiitosprosentti on alhainen . Molemmat vanhemmat ovat luonnollisesti itse perusterveitä koiria. Kajalla kuuluu lievä sivuääni, mutta sydän on ultrattu terveeksi (näin toimimme aina, jos sivuäänilöydöksiä on). Molemmat vanhemmat ovat kivasti rakentuneita ja toivon pentujen perivän terveen, paimenkoiran anatomian vanhemmiltaan. Innolla odotan, millaisia